NP Krka otvorio svoju ispostavu u Gradu Drnišu

Objavljeno u Novosti

U samom centru Grada Drniša, 14.studenog 2012. godine otvorena je ispostava Javne ustanove Nacionalni park Krka.

Ova ustanova smještena je u palači Divnić, a riječ je o zaštićenom spomeniku kulture iz 18./19. stoljeća.

Svečanosti su uz Upravu i djelatnike NP Krka, te dogradonačelnicu Drniša Vlatku Duilo, nazočili i Josip Hren načelnik sektora zaštićenih područja Ministarstva zaštite okoliša i prirode, šibensko-kninski župan Goran Pauk, dožupan Zoran Smolić, gradonačelnici Knina i Skradina, Josipa Rimac i Nedjeljko Dujić, načelnik Općine Promina Paul Cota, kao i ravnatelji i predstavnici zaštićenih područja, županijskih i gradskih institucija, gospodarstva, kulture i obrazovanja.

Tom prilikom dogradonačelnica Grada Drniša istaknula je: "Ovo prelijepo zdanje osim što je ukras našeg grada, svakako će pridonijeti daljnjem razvoju turizma. Ljudi ovoga kraja oduvijek su živjeli u simbiozi sa svojom rijekom, u prošlim vremenima uz njezine mlinice. Danas posebno uz rub NP Krka niču seoska domaćinstva i raste broj smještajnih jedinica te iz godine u godinu bilježimo sve veći broj turističkih posjeta.“ Na samom kraju svog govora dogradonačelnica Vlatka Duilo naglasila je kako su se Drnišani već 27. godina, odnosno od osnutka NP Krka, zalagali za otvaranje ispostave u svom gradu.

Drniška ispostava podijeljena je u dvije cjeline, turističko – informativnu i prezentacijsku. U prizemlju se nalaze recepcija i suvenirnica, a na katu dvorana za predavanja i prezentacije - kapaciteta za pedesetak osoba.

Drniš je tako dobio i reprezentativni prostor za odvijanje raznih skupova od lokalnog do regionalnog značaja. Svi lokaliteti koji se nalaze u turističkoj ponudi NP Krka, njegovi prirodni fenomeni, bogatstvo flore i faune, kulturno povijesna baština, sve publikacije koje je ustanova objavila i manifestacije koje je organizirala predstavljeni su u stalnom postavu izložbe na dva kata. Sve je dostupno i osobama s invaliditetom budući je ugrađeno dizalo otvorenog tipa.

Svečanost otvaranja uveličala je klapa Skradinke, a prostor je blagoslovio drniški župnik fra Petar Klarić, podsjetivši kako su i franjevci kroz stoljeća dali svoj doprinos očuvanju prirodnih i povijesnih vrednota NP Krka u kojem je smješten i franjevački samostan na otočiću Visovcu.

Izvor: Radio Drniš