Sloboda za naše generale

Objavljeno u Novosti

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

Branitelji i braniteljske udruge koji su na trgovima diljem Hrvatske pratili prijenos presude oduševljeno su pozdravili zaključke Žalbenog vijeća kojima je praktički srušena cijela presuda. Svaku riječ suca pratili su pljeskom!

Potporu generalima molitvom i bdijenjima diljem zemlje pružile su tisuće branitelja i građana, misno slavlje za pravednu presudu služeno je i u Drnišu u crkvi Svetog Ante, a nazočili su brojni vjernici, branitelji i mladi.

Radosnu vijest o oslobađajućoj presudi drniški branitelji dočekali su na Šibenskom mostu, a potom su vrativši se u Drniš proslavu nastavili na Poljani.

Građani Drniša spontano su počeli trubiti sirenama automobila, pozdravljajući vijesti iz Haaga. Oglasila su se i crkvena zvona. Oslobađanje su euforično doživjeli i drniški srednjoškolci, koji su s barjakom u rukama na Poljani pjevali domoljubne pjesme.

Diljem Lijepe naše organiziralo se spontano slavlje. Grad Drniš je na Poljani postavio razglas i cijelo jutro puštao domoljubne pjesme, slavlje je nastavljeno i u večernjim satima. Gradski puhački orkestar Drniš otvorio je slavlje, zatim je je nastupila Klapa Drniš, mladi Drniša tj. Frama Drniš također je nastupila u čast generala, potom zbor Neuma, te pjevač Joško Bukarica, a u 21 sat uslijedio je veliki vatromet. Okupljenim drnišanima kratkim govorima obratili su se Joško Ćevid predsjednik udruge 142. brigade, predsjednik gradskog vijeća Josip Begonja, te dogradonačelnica Grada Drniša Vlatka Duilo.

Vjerujem da će se svima nama 16. studenog 2012. godine duboko urezati u pamćenje, naime Republika Hrvatska ponovno je doživjela svoj preporod. Napokon je pravda pobijedila i pala je još jedna zavjesa zabluda i nepravde. Hrvatski heroji-generali su slobodni, a građani RH proslavili su to dostojanstveno i ponosno.