Gradu Drnišu uručena Energetska povelja

Objavljeno u Novosti

U petak 16. studenog 2012. godine, Gradu Drnišu svečano je uručena Energetska povelja gradonačelnika i župana Republike Hrvatske. Program je to Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP).

Energetska povelja je deklaracija predstavnika lokalne i područne samouprave, kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša, te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana.

Riječ je o nacionalnom projektu Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) kojeg zajednički provode Ujedinjeni narodi za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska), Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj projekta je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, i to primjenom modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima. Sve navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente uslijed racionalnije potrošnje energenata, uz istovremeno smanjenje emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i lokalnog poduzetništva.

Zamjenici gradonačelnika Grada Drniša, Vlatki Duilo, uručen je primjerak Energetske povelje gradonačelnika i župana RH. Povelju je uručila koordinatorica SGE projekta za Sjevernu Dalmaciju i Liku, Jelena Atlić McColgan, ističući važnost provedbe sustavnog gospodarenja energijom na nivou Grada.

Radnom sastanku koji je uslijedio prisustvovali su predstavnici Grada. Koordinatorica je pojasnila korake provedbe SGE projekta te zakonske odredbe. Predstavnici Grada su potvrdili spremnost pristupanju SGE projektu, te su nakon uputa krenuli u prikupljanje potrebnih podataka o zgradama koje su u vlasništvu Grada ili za čije institucije Grad plaća račune za energente.