Posljednji pozdrav našem maestru - PETAR ŠKARICA ( 1932.-2012.)

Objavljeno u Novosti

Tužnim srcem javljamo da nas je 21. studenog 2012. godine, napustio naš sugrađanin, dugogodišnji ravnatelj Glazbene škole „Krsto Odak“ u Drnišu, voditelj i dirigent Gradskog puhačkog orkestra Drniš, potpredsjednik Općine Drniš u prvom mandatu nakon uspostavljanja demokratske vlasti do prvih izbora nakon utemeljenja Grada Drniša 1993. godine, član kriznog stožera u Domovinskom ratu i jedan od pregovarača na prvim crtama bojišnice, s ciljem sprečavanja agresije na Republiku Hrvatsku, te pregovarač i inicijator u razmjeni zarobljenika. Naš Petar Škarica bio je istaknuti član Matice Hrvatske, osnivač mješovitog pjevačkog zbora Matice Hrvatske , te dobitnik nagrade Grada Drniša za životno djelo, za izniman doprinos u vođenju Gradskog puhačkog orkestra Drniš, te očuvanju zavičajne baštine.

Napustio nas je sa zemaljskog svijeta, te otplovio u vječnost, naš dobri duh i moralna vertikala našeg Grada Drniša.

Preteško je pisati o ovako osebujnom i velikom čovjeku, a da se koji dio ne izostavi. Možda je najbolje napisati od samog početka Petrovog djelovanja. 1960 godine sa školovanja iz Splita se u svoj rodni grad vraća mladi klarinetist Petar Škarica, nedugo zatim pruzima rad puhačkog odjela u glazbenoj školi, a od 1961. godine uz Slavka Novaka počinje voditi i glazbu. Svojim dolaskom postepeno modernizira čitavu glazbu, kao instrumente tako i nototeku. Također njegovom zaslugom osniva se revijski zabavni orkestar, koji broji 18 svirača. Već 1962. godine održavaju cjelovečernju priredbu pjevača pod nazivom „Mikrofon je vaš“.

Sedamdesete godine predstavljaju veoma značajno i plodno razdoblje za drnišku glazbu. 1974. godine organizirana je i proslava 110. obljetnice orkestra, a glazbi je dodijeljen Orden zasluga za narod sa Srebrenom zvijezdom. 3. lipnja 1976. god. orkestar održava koncert na Studijevoj promenadi u Zagrebu, slijedi nastup na Vinkovačkim jesenima. Više godina orkestar je nastupao u okviru Drniških večeri u dvorani Globus u Zagrebu, te Trogirskih ljeta itd.
Na inicijativu drnišana 1976. osniva se Udruga puhačkih orkestara Sjeverne i Srednje Dalmacije u Šibeniku.
Mnogo je tu događaja koji su obilježili rad i djelovanje kako članova tako i njihovog dirigenta i voditelja, a koji su doprinijeli kulturnom uzdizanju našeg Grada.

Potrebno je opširnije istaknuti i Petrovo djelovanje u Matici hrvatskoj. U to vrijeme 1971. na krilima nacionalnog zanosa planovi Ogranka bili su dosta ambiciozni, a neki su i ostvareni kao: osnivanje mješovitog pjevačkog zbora Matice Hrvatske pod ravnanjem direktora Glazbene škole Petra Škarice, imenovanje škole u Drinovcima imenom Stjepana Radića i postavljanje spomen ploče ispred škole. Nedugo zatim nastupilo je gušenje tzv. Masovnog pokreta u Hrvatskoj, te je nastradala i Matica Hrvatska.
Početkom demokratizacije u Hrvatskoj 23. veljače 1991. godine održana je nova osnivačka skupština, koja zbog rata nažalost nije mogla djelovati. Nakon domovinskog rata trebalo je dugo vremena da se obnovi rad Ogranka Matice Hrvatske Drniš. Ponovno je glavni inicijator bio Petar Škarica, te je Ogranak počeo s radom u ožujku 2002. godine.Naš dragi pokojnik priredio je za izdavanje i „ Dnevnik Nikole Adžije“.

Velikog maestra u svom djelovanju nije mogao zaustaviti ni Domovinski rat. S edukativnim radom nastavio je i u ratno vrijeme. Za vrijeme okupacije drniškog kraja uspješno je organizirao školu u hotelima u kojima su boravili drniški prognanici, a od 1995. godine i oslobođenja Drniša, škola je odmah organizirana u privatnoj kući Skelin, gdje je djelovala do 2002. godine, kada prelazi u novoizgrađeni objekt.
U Domovinskom ratu Petar je održavao i svoj Puhački orkestar, nerijetko su instrumenti posuđivani od Šibenske narodne glazbe kojom je također ravnao Petar Škarica.
Nakon Oluje i oslobođenja Drniša, Gradski puhački orkestar nastavio je s dobrim uspjesima, te od tada često nastupa i osvaja nagrade kao u domovini tako i u inozemstvu.
U veljači 2003. godine, nakon 42 godine uspješnog vođenja orkestra, maestro Petar Škarica odlazi u mirovinu.
Petrov rad nagrađen je i od strane Hrvatskog sabora kulture, a nagradu je dobio za osobiti doprinos razvoja puhačkih orkestara.

Teško je naći način na koji bi se izrekla hvala ovako osebujnom i vrijednom čovjeku, koji se nesebično davao za svoj Grad. Svjesni smo da smo izgubili velikog čovjeka koji je odgojio mnogo generacija, i stavio Drniš pod okrilje kulturne oaze, i zbog toga smo mu veoma zahvalni.
Njegov lik i djela zauvijek će ostati u našim srcima!

Još jednom veliko hvala poštovani maestro, na svom nesebičnom davanju. Tvoj rad  zauvijek će ostati zabilježen u srcima sugrađanki i sugrađana Grada Drniša.

Obitelji upućujemo iskrenu sućut!

Grad Drniš

Gradski puhački orkestar sutra (23. studeni 2012. godine) s pocetkom u 11 h u koncertnoj dvorani glazbene škole priređuje komemoraciju na kojoj će govoriti predsjednik Gradskog puhačkog orkestra Josip Barišić, ispred Udruga puhačkih orkestara Sjeverne i Srednje Dalmacije predsjednik Denis Jelušić, te ispred Grada Drniša dogradonačelnica Vlatka Duilo.

Petar Škarica bit će sahranjen sutra u 14 i 30 sati na drniškom gradskom groblju sv. Ivan u Badnju.

Počivao u miru!