Promocija knjige Tomislava Vukovića: Drugačija povijest

Objavljeno u Novosti

U suradnji s Ogrankom Matice Hrvatske Drniš i Glasom Koncila, dana 23. studenog 2012. godine u Narodnoj knjižnici Drniš, održana je promocija knjige Tomislava Vukovića Drugačija povijest (O Srbu, Jasenovcu, Glini…).

Uvodnim riječima predstavljanje je započeo prof. Davor Gaurina, inače predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Drnišu, potom je nastavio Mons. Ivan Miklenić, urednik Glas Koncila, te na kraju autor Tomislav Vuković.

Knjiga Drugačija povijest (o Srbu, Jasenovcu, Glini…) po riječima mons. Ivana Miklenića, skup je povijesnih feljtona, koji su ujedno dragocjen doprinos osvjetljavanju pojedinih kontroverznih povijesnih tema, doprinos dovođenju u pitanje svjesno i smišljeno konstruiranih mitova i ideologiziranih i politiziranih interpretacija.

Specifičnost je Vukovićevih povijesnih feljtona što u njima, ni kad polemizira, ne širi nesnošljivost ili mržnju već poziva na traženje i prihvaćanje istine jer jedino istina može biti pravi, zdravi temelj skladnoga društvenoga života u pluralnoj Hrvatskoj.

Stoga je logično da su povijesni feljtoni u Glasu Koncila veoma čitani, njihovim udruživanjem u knjigu znatno im se produžuje vijek trajanja, a puni njihov smisao bit će ostvaren kad istina koju donese postane vlasništvo i dio svijesti većine u hrvatskom društvu.

Ovom prilikom poslana je opaska medijima koji jedva pružaju prostor temama iz hrvatske povijesti, i to uglavnom kada se pojedini povijesni momenti prizivaju u svijest iz ideoloških, političkih ili politikanskih razloga.

Tokom prezentacije ove vrijedne knjige sam autor upozorio je pogotovo mlade, da konstantno trebaju čitati i tragati za istinom, a ne da postanemo nacija s „ukradenom prošlosti“.
Na svu sreću linearna je povijest otvorena prema novim spoznajama, kreće se prema cilju, nije opterećena, zatvorena i isključiva.

Promocija ove knjige zainteresirala je mnogo drnišana,a također su nazočili predstavnici Crkve i predstavnici Grada Drniša.