13. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Objavljeno u Novosti

Danas se navršava  13 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja samostalne hrvatske države, dr. Franje Tuđmana.

Na čelo hrvatske države formalno je došao krajem svibnja 1990. godine, kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva, a predsjednik Republike postao je 26. lipnja iste godine. Nakon prvih višestranačkih izbora ubrzano je radio na organizaciji države i njezinu međunarodnom priznanju. Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana Hrvatska je postala neovisna država, oduprla se agresiji JNA, oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju.

Hrvatski građani povjerenje dr. Franji  Tuđmanu iskazali su i na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a potom i na predsjedničkim izborima 1995. godine. Drugi predsjednički mandat nije završio, umro je 10. prosinca 1999. godine. Dr. Franjo Tuđman utemeljitelj je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Dr. Franjo Tuđman ušao je u povijesne udžbenike o kojem će sva djeca učiti i znati da je to osoba koju ćemo zauvijek vezati uz početke naše države. Riječ je o političaru koji je u presudnom trenutku za svoju zemlju odradio povijesno djelo i izborio se za demokraciju i slobodu.

Vjerujem da se svima nama dobro urezala u pamćenje najpoznatija izjava predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu bana Jelačića u Zagrebu odmah nakon međunarodnog priznanja u siječnju 1992. godine pred više od sto tisuća ljudi: "IMAMO HRVATSKU".

Snažne su to riječi koje nikada ne smijemo zaboraviti, a isto tako to su riječi koje nas pozivaju na odgovornost prema vlastitoj državi.

Jučer je u Drnišu u 18 h u crkvi Gospe od Ružarija održana Sveta misa zadušnica za pokojnog utemeljitelja i prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana.