Razminiran zaseok Barišići u Kričkama

Objavljeno u Novosti

Zamjenik gradonačelnika Grada Drniša Nikola Lovrić u naselju Kričke nazočio je primopredaji 'Potvrde o razminiranosti zaseoka Barišići', koju je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Miljenko Vahtarić uručio donatorima City Centru One i ITF-u, ustanovi za unapređenje sigurnosti ljudi iz Ljubljane. 

Svečanosti u Kričkama uz predstavnike Hrvatskog centra za razminiranje i donatora,  nazočili su i Dijana Pleština ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Đurđa Adlešić upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje "Hrvatska bez mina", te šibensko -kninski dožupan Željko Šimunac.

Riječ je o razminiranju područja u zaseoku Barišići u Kričkama ukupne površine 17.968 četvornih metara. Razminiran je tek jedan dio neposredno uz okućnice, dok je veći dio ostao u minski sumnjivom prostoru, posebice  rubna područja Petrova polja i padine planine Moseć. 

Dio novca za razminiranje u zaseoku Baršići u Kričkama prikupljen je u humanitarnoj akciju koju je pod nazivom 'Daj 5 za Drniš' krajem 2011. godine organizirao trgovački centar City Center One u Splitu a koju su podržali brojni poznati glumci, pjevači i sportaši pripremom koktela. Prikupljeno je više od 41.000 kuna. Prikupljena sredstva ITF je udvostručio sredstvima Vlade SAD, njihovog najvećeg donatora. 

Izvođenje radova u studenom prošle godine trajalo je 15 dana, na razminiranju je radilo devet pirotehničara tvrtke 'Tetrazen' iz Ozlja, koji su radili isključivo ručnom metodom. Nađena je jedna rasprskavajuća mina. Radovi su ukupno stajali 38.535 USD-a. 

Još 44,5 km² minski je sumnjiv prostor u Šibensko-kninskoj županiji, a upravo na području Grada Drniša najviše je mina. Od 26 četvornih kilometara sumnjivog prostora preostalo je razminirati još 16,9 km².

Trgovački centar City Center One ovom prigodom donirao je i sredstva Dječjem vrtiću Drniš. Ravnateljici Niveski Vlaić uručili su ček na iznos od 2.183 kune za nabavu didaktičkih pomagala.