Tri agrodomaćinstva sa područja Grada Drniša nagrađena zlatnom medaljom UNDP-a

Objavljeno u Novosti

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i Šibensko-kninski župan Goran Pauk, danas su u Gradskoj vijećnici u Šibeniku dodijelili 15 priznanja najboljim agroturističkim imanjima u Šibensko-kninskoj županiji. 

Na prvom natječaju za agroturizme koji je proveo UNDP u suradnji s dalmatinskim županijama čak 15 agrodomaćinstava od ukupno tridesetak nagrađenih u sve četiri dalmatinske županije, sa područja su Šibensko kninske županije, a od tih petnaest sa područja Grada Drniša su tri.

Čestitamo Obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu 'Kalpić'  Radonić, Seljačkom domaćinstvu 'Kuća kamena' Pakovo Selo i Poljoprivrednom gospodarstvu'Dalmati' d.o.o. Pakovo Selo, koji su osvojili zlatne medalje. 

Na području Dalmacije nagrađeno je ukupno 35 agroturističkih gospodarstava s ukupnim nagradnim fondom od 228.000 kuna, od čega 15 nagrada ukupne vrijednosti 97.000 kuna ide u našu županiju. 

Svi dobitnici su primili i novčane nagrade u iznosu 7.000 kuna za zlatnu, 6.000 kuna za srebnu te 5.000 kuna za brončanu medalju, a novčana sredstva će uložiti namjenski u daljnji razvoj kvalitete svoje agroturističke ponude. Dobitnici zlatne i srebrne medalje su ujedno i nositelji Oznake kvalitete Q definirane Pravilnikom o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu. 

Zlatnu medalju za kvalitetu u agroturizmu dobili su još i: Seosko imanje i autokamp Robeko iz Skradina, Seosko domaćinstvo Dabar Danilo-Perković, Baćulov dvor Draga-Primošten Burni, Jurlinovi dvori Primošten Burni, Kušaonica Skradinske delicije Bićine-Skradin i Šarićevi dvori Šarići-Primošten Burni. 

Srebrnu medalju za kvalitetu u agroturizmu dobili su: Poljoprivredna zadruga branitelja Dalmacija eko projekt Vodice, Galjin dvor Kruševo-Primošten, Pilipovi dvori iz Razvođa i Agroturizam Čogelja Lozovac. 

Brončanu medalju za kvalitetu u agroturizmu dobili su: Seosko gospodarstvo Banovi dvor Tišnjanska Dubrava i Kamp Skradin. 

Pobjednici su nagrađeni zbog uspješnog očuvanja i promocije dalmatinske prirodne i kulturne baštine i tradicijske gastro ponude te zbog omogućavanja aktivnog odmora i doživljaja dalmatinske tradicije turistima. 

Nagrađene je očevidom na terenu odabralo povjerenstvo u sastavu Ognjen Škunca (UNDP), Damir Buntić (JU razvojna agencija Šibensko-kninske županije), Davor Antica (HGK – Županijska komora Šibenik) i Ines Škaro (HGK – Županijska komora Šibenik). 

Louisa Vinton je posebno naglasila dobru suradnju a Šibensko – kninskom županijom, što je u svom govoru apostrofirao i šibensko – kninski župan Goran Pauk.

- Ovo je treća faza u razvoju turizma na ruralnim područjima naše županije u kojoj smo, u suradnji s UNDP –om kroz Projekt COST omogućili poduzetnicima u agroturizmu i ekološkoj proizvodnji podizanje povoljnih kredita i osigurali jamstva za povrat tih kredita₺, rekao je župan Pauk podsjećajući na prvu fazu u kojoj je kreditirano 250 obiteljskih gospodarstava kada su podizani vinogradi, maslinici i voćnjaci što je udarilo temelj i agroturizmu.

Louisa Vinton je kazala je razvoj agroturizma vrlo važan u viziji stvaranja zelenih područja u Dalmaciji te da se sama imala priliku uvjeriti u razvovsrnu vinsku i gastro ponudu seoskih domaćinstava u Šibensko - kninskoj županiji. UNDP procjenjuje da bi umjesto sadašnjih 250 domaćinstava u agroturizmu u Dalmaciji moglo biti njih najmanje 1 500 koji bi ostvarivali godišnji prohod od 75 milijuna eura.

Šibensko –kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako u Šibensko – kninskoj županiji ima još barem pet – šest kvalitetnih seoskih domaćinstava te da mu je žao što se i oni nisu javili na natječaj.