Započeo projekt štedljive javne rasvjete

Objavljeno u Novosti

Energetska učinkovitost predstavlja racionalno korištenje energije, kroz smanjenje potrošnje energenata. Energetska učinkovitost, danas je u svijetu prepoznata kao najjeftiniji i najbrži način postizanja ciljeva održivog razvoja. Poboljšanja energetske učinkovitosti doprinose smanjenju štetnih emisija u okoliš, većoj industrijskoj konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju sigurnosti opskrbe energijom. Upravo je zbog toga energetska učinkovitost okosnica jedinstvene energetske politike Europske unije, čiji je cilj smanjiti ukupnu potrošnju energije za 20% do 2020.godine.

Ovom projektu pridružio se i Grad Drniš, naime modernizacija sustava javne rasvjete po načelima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša započela je i na području Grada Drniša. Financijsku potporu pruža Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a s kojim su i potpisani ugovori o realizaciji.

Početkom ovog mjeseca šibenska tvrtka Controlmatik d.o.o. započela je s radovima na povećanju energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete na području svih naselja Grada Drniša. Radovi ukupno vrijedni milijun i 724 000 kuna, od čega milijun i 258.000 kuna su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a riječ je o radovima koji se odnose na smanjenje napona.

Drugi projekt odnosni se na modernizaciju javne rasvjete u samom gradu Drnišu, ukupne vrijednosti 612.320 kuna, od čega 72 posto ili 545.864 kuna su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ,a ostatak će se pokriti iz gradske blagajne. Ugovor je sklopljen s tvrtkom Gradatin d.o.o. iz Sesveta, a odnosi se na nabavku i ugradbu štednih svjetiljki radi uštede električne energije i korištenja ekološki prihvatljivih izvora svjetlosti. U Gradu Drnišu ukupno će biti postavljeno 500 štednih svjetiljki.

Važnost ovog projekta je i u financijskom smislu, što bi konkretno značilo, godišnja ušteda oko 300 000 kuna za javnu rasvjetu.

Dakle, riječ je o dva projekta ukupne vrijednosti dva milijuna i 336 000 kuna, od čega Fond osigurava 72 %, a ostatak Grad Drniš iz svog proračuna.