Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata

Objavljeno u Novosti

Dana, 10. studenog 2012. godine u gradskoj vijećnici Grada Drniša svoj sastanak održala je Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Riječ je o redovnoj godišnjoj sjednici Glavnog odbora, a skupu je nazočilo ukupno pedesetak branitelja iz Hrvatske. Neposredno prije sastanka branitelji – dragovoljci položili su cvijeće i zapalili svijeće podno spomen križa poginulim braniteljima kod drniške župne crkve Gospe od Ružarija.

Vijenac je položilo i predsjedništvo udruge 142. drniške brigade predvođeno predsjednikom Joškom Ćevidom. U ime Grada Drniša vijence su položili zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo, predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša Josip Begonja, i zamjenik predsjednika Ivica Rajčić.

Na redovnoj godišnjoj sjednici Glavnog odbora Zajednica udruge hrvatskih dragovoljaca bilo je riječi o Izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja koje su nazvali uglavnom kozmetičkim, bilo je riječi o objavi registra branitelja, na čije je nedostatke posebno ukazao predsjednik Zajednice udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kaćinari. Jedna o tema svakako je bila i presuda hrvatskim generalima u Haagu, koja je ujedno i presuda hrvatskoj državi i hrvatskom narodu. Najavljeni su organizirani skupovi uoči presude generalima, kao znak potpore. Geslo potpore je: "Zajedno i dostojanstveno za istinu".

U ime drniških branitelja i Udruge 142. brigade okupljenima se obratio Dragan Radeljak, te  kazao: “Ratni put naše brigade, a kasnije Domobranske pukovnije obilježilo oslobođenje miljevačkog platoa, sudjelovanje na dubrovačkom i hercegovačkom ratištu te u oslobodilačkoj akciji Oluji.
142 brigada je dala značajan doprinos u oslobođenju Hrvatske. Od formiranja do demobilizacije kroz brigadu je prošlo 6 tisuća pripadnika koji su svoje zadaće izvršili kvalitetno i u zadanim rokovima. Imala je 38 smrtno stradalih pripadnika te mnogo ranjenih i oboljelih, a njeni pripadnici kao i sama pukovnija pohvaljeni su za junaštvo u Domovinskom ratu. Svi pripadnici brigade iznimno su ponosni na svoj doprinos u Domovinskom ratu. Možemo svi zajedno biti ponosni jer smo mi branitelji, generacija koja donijela slobodu svom narodu."

Dogradonačelnica Grada Drniša, Vlatka Duilo, također se obratila okupljenima kazavši: 
- "Kako Vam je poznato, Grad Drniš je u Domovinskom ratu pretrpio ogromne štete i razaranja gospodarskih objekata, objekata infrastrukture, školstva, zdravstva i stanovanja. Odmah po završetku rata krenulo se s obnovom, te je obnovljena većina stambenih objekata na selima i u samom gradu Drnišu. Ratne štete na ovom području procijenjene su na cca 100 mil. EUR, a od toga: u gospodarstvu - 45 mil EUR, društvene djelatnosti - 5 mil EUR, obrt, zanatstvo i seoska gospodarstva - 5 mil EUR, infrastruktura - 5 mil EUR i stambeni objekti - 40 mil EUR. Većina objekata infrastrukture, školstva, zdravstva i individualnog stanovanja je obnovljena. Obnovljeno je oko 2 500 stambenih jedinica, te dodijeljeno 1 450 potpora što ukupno iznosi oko 195.000.000 kuna. Izgrađena su dvije zgrade za stradalnike Domovinskog rata sa ukupno 52 stana u iznosu oko 12.600.000 kuna. U središtu grada Drniša obnovljeno je 15 višestambenih objekata, a 4 zgrade u središtu grada su konstruktivno sanirane u ukupnom iznosu oko 10.600.000 kuna, Također je obnovljen Dječji vrtić, 8 školskih objekata i 3 školske sportske dvorane pri osnovnim školama, te športska dvorana u vlasništvu Srednje škole (bivša stara kino-dvorana) u ukupnom iznosu oko 40.000.000 kuna.
Istovremeno s obnovom stambenih objekata, infrastrukture, školstva i zdravstva obnovljeni su i postojeći gospodarski subjekti koji danas uspješno posluju, a ujedno su sagrađeni i novi objekti.
Na području Grada Drniša i Općina Promina, Ružić i Unešić u Domovinskom ratu poginulo je nažalost preko 100 civila, a složiti ćete se sa mnom da je to najveći mogući gubitak. Zahvaljujući upravo Vama dragovoljcima Domovinskog rata, među kojima su i naši drniški dragovoljci, postignuti su veliki uspjesi u Domovinskom ratu kojima se možemo ponositi.
Danas u miru, Vaš doprinos promicanju nacionalnih, kulturnih, sportskih humanitarnih, socijalnih i drugih interesa vrlo je važan, bili ste odlučni, hrabri i nesebični u obrani naše hrvatske grude, te svojim duhom i tijelom stali na prve crte bojišnice. Velik je to ulog u stvaranju nove moderne Hrvatske države, za buduće naraštaje, a to Vam nitko od nas ne smije zaboraviti."

Izvor: Radio Drniš