Održana edukativna radionica za privatne iznajmljivače

Objavljeno u Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša

U srijedu, 16. svibnja, u Velikoj gradskoj vijećnici Grada Drniša održana je besplatna edukacija za privatne iznajmljivače o mogućnostima iznajmljivanja privatnog smještaja i produljenja turističke sezone na najatraktivnijem digitalnom booking kanalu – AIR B'n'B. Na predavanju se okupilo tridesetak iznajmljivača s drniškog područja. Radionica je održana u okviru provedbe projekta "Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša", a u sklopu aktivnosti "Izrada komunikacijske strategije".

U uvodnom dijelu predavanja, Krešimir Grubić, stručni suradnik na projektu, predstavio je viziju razvoja turizma drniškog područja i statistiku turističkog prometa od 2010 do 2017. godine. Drniš u kontinuitetu bilježi ubrzan rast dolazaka, noćenja i broja kreveta. Protekle je godine na području Grada Drniša zabilježeno oko 14 tisuća noćenja uz prosječan godišnji rast od preko 25%. Značajan rast posjećenosti bilježe svi ulazi u NP Krka na miljevačkom području, kao i crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama. Sve su to jasni pokazatelji da će, iako se nalazi u samim začecima, turizam u vrlo skoroj budućnosti postati jedan od oslonaca gospodarskog razvoja kraja. 

Brojne prednosti i mogućnosti na platformi Airbnb.com drniškim je iznajmljivačima predstavio Ivan Budišin, računalni programer koji je i sam uspješan iznajmljivač i nositelj titule "Superhost" na toj popularnoj platformi. Budišin je polaznicima edukacije na brojnim primjerima pokazao kao urediti profil, odabrati fotografije, postaviti cijenu i komunicirati s gostima. Airbnb je sustav koji naglasak stavlja na domaćina i njegov odnos prema gostu, stoga traži posvećenost i pažnju u detaljima. 

Projekt "Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša" kruna je nastojanja Grada Drniša za uspostavom jedinstvene geomorfološke, gastronomske i etno-turističke destinacije Drniša i okolice. Projekt obuhvaća istraživanja, izradu idejnih rješenja i projektne dokumentacije za valorizaciju ključnih lokaliteta kulturne baštine Grada Drniša – Gradine, Rudarskog doma u Siveriću, Starog kina i Đačkog doma. Ukupna vrijednost projekta je 3.658.650,00 kuna, od čega je 2.782.545,00 kuna sufinancirano iz EU fondova.