Prezentirano idejno rješenje obnove i revitalizacije utvrde Gradina

Objavljeno u Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša

Danas je u Gradskoj vijećnici prezentirano idejno rješenje obnove i revitalizacije utvrde Gradina. Idejno rješenje izrađeno je u okviru provedbe projekta "Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša", koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Idejno rješenje obnove utvrde Gradina izradila je tvrtka PROARH mateković d.o.o.

Utvrda "Gradina" kao kulturno dobro zahtjeva u svojoj sanaciji i rekonstrukciji posebnu osjetljivost prema arhitektonskom i kulturnom naslijeđu, a budući da se ne vraća svojoj prvotnoj namjeni – projektu se pristupilo kroz reinterpretaciju povijesne građevine u skladu s vremenom i zahtjevima korisnika, te joj je potrebno dati aktivniju ulogu od dosadašnje uloge samog spomenika. 

Od sadržaja se posebno ističe gledalište u obliku amfiteatra za oko 300 osoba sa pozornicom, suvenirnica, caffe galerija sa terasom, dječje igralište, te zona prezentacije unutar same kule u vidu staklene forme – kubusa koji sadrži različite medijske elemente informiranja i educiranja posjetitelja kao jedan natkriveni, ali otvoreni prostor.

Ovim projektom će se povijesno i arhitektonsko naslijeđe sanirati i valorizirati u najvrjednijim elementima, prema konzervatorskim smjernicama, a novim građevinama i sveukupnim uređenjem zone će se ne samo prezentirati prošlost, već i osmišljavati budućnost, a u naslijeđe ostaviti kulturno vrijedan, funkcionalan kompleks i zeleni javni prostor za građane, posjetitelje i turiste.