Poziv na završno predstavljanje projekta "Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša"

Objavljeno u Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša

U okviru završnog predstavljanja projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša“, u predvorju kino dvorane u Drnišu će se organizirati izložba dječjih radova od recikliranog materijala, koje su izradila djeca na ukupno 8 provedenih projektnih radionica. Izložba će se održati od 16. do 19. travnja 2019. godine, te će biti otvorena svakog dana za sve posjetitelje od 11,30 do 13,30 sati.

Otvaranje izložbe je planirano za utorak 16. travnja u 11,30 sati. Na izložbu je pozvana sva zainteresirana javnost.

Grad Drniš provodi projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša“. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 3.219.850,62 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 3.039.188,12 kuna, a bespovratna sredstva su odobrena u iznosu od 2.583.309,90 kuna, što je gotovo 84,999999% ukupno prihvatljivih troškova.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta čime će se postići povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji će se odlagati na odlagališta. Kroz projekt su se provele i brojne informativno-obrazovne aktivnosti prilagođene odraslima i djeci.

Kraj provedbe projekta je planiran za 27. travnja 2019. godine.

Tijekom provedbe projekta organizirano je nekoliko radionica za djecu pod nazivom „Otpad nije smeće“ i „ART reciklaža“ za djecu iz Osnovne škole „Antuna Mihanovića Petropoljskog“ i Dječjeg vrtića Drniš. Na ovim radionicama djeci se približila tematika pravilnog zbrinjavanja otpada, odvajanja otpada u kućanstvima i ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. U praktičnom dijelu su djeca izrađivala torbe od tkanine, ukrase od vune, plastike, starog papira, koristeći i pribor koji je nabavljen u sklopu projekta – šivaći stroj, stroj za filcanje vune, tkalački stan. Djeci u školi u Drnišu i Područnoj školi u Drinovcima, te Dječjem vrtiću u Drnišu poklonjeni su  i mini kompleti kanti za odvojeno odlaganje otpada, te mini komposteri, kako bi znanje o odvojenom odlaganju otpada stečeno na radionici svakodnevno primjenjivali tijekom boravka u školi, te to svoje znanje prenijeli i na svoje ukućane.

Prije otvaranja izložbe dječjih radova za svu zainteresiranu djecu,  Grad Drniš je pripremio i prigodnu predstavu povodom Uskrsa i dana planete Zemlje – predstavu „Eko jeka i čarobna planeta“.

Predstava nosi u sebi  edukativne i relevantne elemente bitne za svakodnevni život i razvoj djeteta, a izvedba je protkana sa mnoštvom interakcije u kojoj djeca trebaju pokazati svoje znanje o planeti Zemlji i stvarima koje nas okružuju.

Predstava će se održati 16. travnja u 11,00 sati u kino dvorani u Drnišu, a sva djeca koja dođu na predstavu i koja posjete izložbu u predvorju kino dvorane, dobit će na poklon edukativnu bojanku o odvojenom odlaganju otpada, koja je izrađena u okviru projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša“.