Gradu Drnišu odobren projekt NATURA DRNIŠ

Objavljeno u NATURA DRNIŠ – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000

Danas je stigla odluka o financiranju projektnog prijedloga "NATURA DRNIŠ - Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000" , KK.06.1.2.02.0022. Gradu Drnišu je odobreno iz EU fondova 4.765.774,50 kuna bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost projekta je 5.606.793,54 kune. 

Projekt je prijavljen u travnju 2017. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine" u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.".

Kroz ovaj projekt do kraja 2019. godine se planira uređenje pješačko-biciklističke staze Promina u duljini od 6 km, te postavljanje signalizacije i urbane opreme cijelom duljinom staze, zatim uređenje hostela u staroj školi u Bogatićima Miljevačkim za smještaj 20 osoba, kao i nabavka još dva terminala za iznajmljivanje bicikala i to 4 brdska i 8 električnih bicikli.

Osim infrastrukturnih aktivnosti, projektom su planirane i brojne edukativno – informativne aktivnosti, poput – izrada aplikacija, izrada interaktivnih slikovnica na temu očuvanja prirodne baštine i zaštite okoliša, edukativne radionice za djecu na temu održivog razvoja prirodne baštine, volonterske radionice gradnje suhozida, pastirskih koliba „bunja“ i obnove „guvna“, radionice uređenja lokvi i okoliša, te postavljanje kamenih klupa, izradu zajedničke web stranice za sve pružatelje smještajnih i ugostiteljskih usluga na drniškom području, postavljanje tabli, oznaka, te brojne ostale promotivne i informativne aktivnosti. 

Cilj ovog projektnog prijedloga je da se putem valorizacije prirodne baštine poveća broj posjetitelja u Drnišu i lokalitetima pod zaštitom ekološke mreže NATURA 2000, odnosno njihova potrošnja na ovom području koja bi za rezultat imala razvoj i povećanje gospodarskih aktivnosti lokalnog stanovništva. Osmišljavanjem posjetiteljskih sadržaja i definiranjem infrastrukture posjetitelja se usmjerava kroz prirodnu baštinu i potiče organizirano posjećivanje s provođenjem pratećih edukativnih sadržaja.

Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava planirano je u utorak 22. svibnja u Drnišu, za kada je planiran i dolazak ministrice regionalnog razvoja i fondova EU gđe Gabriele Žalac i ravnatelja SAFU-a gosp. Tomislava Petrica.