Virtualni "Dani otvorenih vrata EU projekata"

Objavljeno u Obavijesti

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije četvrtu godinu zaredom organizira informativno-edukativnu kampanju "Dani otvorenih vrata EU projekata", koja se ove godine održava virtualno.

Ovo događanje dio je šire kampanje Europske komisije pod nazivom "EU in My Region" koja ima svrhu potaknuti građane Europske unije da se informiraju o brojnim projektima sufinanciranim sredstvima EU fondova koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini, koji podižu kvalitetu života i doprinose daljnjem razvoju njihove lokalne zajednice.

U okviru "Dana otvorenih vrata EU projekata" Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koordinira kampanju s brojnim uspješnim projektima na području svih hrvatskih županija, koji kroz prigodan informativni i edukativni sadržaj predstavljaju svoje aktivnosti i rezultate te doprinos njihovog projekta lokalnoj sredini.

Šibensko-kninska županija i HBOR u poticanju poduzetničke aktivnosti mladih poduzetnika, žena i poduzetnika početnika

Objavljeno u Obavijesti

Šibensko-kninska županija odobrava subvenciju poduzetnicima navedenih ciljanih skupina na uvjete financiranja sadržane u kreditnom programu „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“, temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji kojeg su dvije strane sklopile u ožujku 2020. godine.

Ako se procjenjuje potrebnim i korisnim, iz HBOR-a poručuju da su na raspolaganju za razgovor i prezentaciju mogućnosti financiranja poduzetnicima, na način koji će biti usklađen s aktualnom epidemiološkom situacijom (online prezentacija i individualno savjetovanje, prezentacija na radionicama s manjim brojem sudionika i sl.).

Sustav evidencije lokacija odbačenog otpada ELOO u punoj funkciji, prijave se mogu slati putem web i mobilne aplikacije

Objavljeno u Obavijesti

Sustav evidencije lokacija odbačenog otpada ELOO je u punoj funkciji te je njegovo korištenje obavezno od strane jedinica lokalne samouprave.

Riječ je o sustavu koji čini dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, a od listopada 2019. je bio u funkciji u testnom radu.

Za potrebe evidencije podataka o lokacijama odbačenog otpada kreirane su web i mobilna aplikacija kao sastavna komponenta informacijskog sustava gospodarenja otpadom. Sustav je dostupan široj javnosti, a aplikacija je prvenstveno namijenjena komunalnom redarstvu jedinice lokalne samouprave za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada.

Lokacije odbačenog otpada građani mogu prijaviti kroz mrežnu stranicu http://eloo.haop.hr na način da lokaciju označe na karti, odaberu županiju i grad/općinu, opišu lokaciju i vrstu odbačenog otpada, te prilože fotografiju odbačenog otpada. Komunalni redari zaduženi za lokaciju na kojoj je otpad prijavljen dobivaju obavijest, kako bi mogli obraditi prijavu.

Otvoreni natječaji za provedbu izvanredne mjere pomoći posebno pogođenima krizom uzrokovanom širenjem COVID-19

Objavljeno u Obavijesti

Radi ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, objavljena su dva natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupni iznos potpore raspoloživ kroz ove natječaje je 360 milijuna kuna.

Javni poziv za kupovinu steonih junica produžen do 31. listopada 2020.

Objavljeno u Obavijesti

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda za 2020. godinu, a rok za podnošenje prijava za ovaj Javni poziv je produžen do 31.10.2020. godine.

Potpora će se dodjeljivati za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla kategorije steonih junica. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000 kuna po korisniku.

Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda namijenjena je poljoprivrednicima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, a koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u. U odnosu na ranije dvije godine, Javni poziv za 2020. godinu u određenoj mjeri je izmijenjen te potencijalni korisnici moraju udovoljiti dodatnim uvjetima i to: sudjelovanje u sustavu kontrole mliječnosti koju provodi HAPIH te zadržavanje povećanog brojnog stanja krava u proizvodnji najmanje 36 mjeseci.

Objavljen Otvoreni javni poziv za projekt "Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima" za 2020. godinu

Objavljeno u Obavijesti

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Otvoreni javni poziv za projekt "Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima" za 2020. godinu. Prijave se zaprimaju od 27.10.2020. godine. Otvoreni javni poziv je otvoren do 30.11.2020. godine.

Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08).

Namjena sredstava je za sufinanciranje troškova školovanja učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima iz sustava vezanih obrta koja se izvode po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).