Aplikacija Drniš Natura 2000 dostupna na web trgovinama

Objavljeno u NATURA DRNIŠ – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000

Aplikacija Drniš Natura 2000 od danas je dostupna za besplatno preuzimanje na Google Trgovini Play, a uskoro i na Apple App Store-u. Aplikacija Drniš Natura 2000 izrađena je u sklopu provedbe projekta Natura Drniš - Održivi razvoj prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000. Projekt Natura Drniš se financira u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020.

Aplikacija je multijezična, s backup-om i mogućnošću stalnog održavanja, unapređivanja i ažuriranja sadržaja.

Teme prezentacije vezane su uz baštinu zaštićenog područja i infrastrukturu vezanu za posjetitelje:

  • Prirodna baština: značajke područja zaštićenog ekološkom mrežom Natura 2000 - HR1000026-Krka i okolni plato
  • Posjetiteljska infrastruktura: informiranje posjetitelja o zahtjevnosti ruta na stazi Promina, predstavljanje ponude hostela, upućivanje posjetitelja na sadržaje u gradu Drnišu i okolici te na mogućnost korištenja sustava javnih bicikli
  • Ponuda: prezentacija smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta u blizini.
  • Aplikacija će imati i mogućnost ažuriranja za unos novih podataka sukladno novim proizvodima i istraživanjima koji će se razvijati i provoditi u budućnosti.

Grad Drniš darovao zemljište Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje za izgradnju višestambene zgrade u Drnišu

Objavljeno u Novosti

Grad Drniš i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje sklopili su 9. studenog 2020.g. Ugovor o darovanju zemljišta na k.č. br. 2121, ukupne površine 3.638 m2 za izgradnju višestambene zgrade s osiguranom kompletnom infrastrukturom dostatnom za spajanje na komunalne priključke novoizgrađenog objekta.

Podsjećamo, 23. lipnja 2020. godine potpisan je sporazum o suradnji na izgradnji višestambene zgrade u Gradu Drnišu, a potpisali su ga državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, u kojem se Grad obvezao Središnjem državnom uredu prenijeti u vlasništvo zemljište.

Potpisan sporazum između Grada Drniša i HEP-a za izgradnju punionice elektromotornih vozila

Objavljeno u Novosti

Gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić sklopili su sporazum o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila, odnosno izgradnji punionice na k.č. br. 15/10 pored sportskog parka Podvornica.

HEP razvija prvi hrvatski lanac javno dostupnih punionica elektromotornih vozila – ELEN, a Grad Drniš je ponuđenom lokacijom zadovoljio sve uvjete koje je postavio HEP. Riječ je o modernoj brzoj punionici snage 50 + 25 kW, a cijela investicija se procjenjuje na otprilike 500 tisuća kuna.

E-mobilnost je razvojni projekt kojim HEP grupa, kao energetski lider u Hrvatskoj, prati ciljeve energetske strategije EU. U sklopu razvojnog projekta e-mobilnost HEP grupa ima za cilj izgraditi infrastrukturu javno dostupnih punionica električnih vozila što ravnomjernije raspoređenih na području Republike Hrvatske kako bi se u konačnici omogućile međugradske vožnje električnim vozilom.

Virtualni "Dani otvorenih vrata EU projekata"

Objavljeno u Obavijesti

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije četvrtu godinu zaredom organizira informativno-edukativnu kampanju "Dani otvorenih vrata EU projekata", koja se ove godine održava virtualno.

Ovo događanje dio je šire kampanje Europske komisije pod nazivom "EU in My Region" koja ima svrhu potaknuti građane Europske unije da se informiraju o brojnim projektima sufinanciranim sredstvima EU fondova koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini, koji podižu kvalitetu života i doprinose daljnjem razvoju njihove lokalne zajednice.

U okviru "Dana otvorenih vrata EU projekata" Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koordinira kampanju s brojnim uspješnim projektima na području svih hrvatskih županija, koji kroz prigodan informativni i edukativni sadržaj predstavljaju svoje aktivnosti i rezultate te doprinos njihovog projekta lokalnoj sredini.

Šibensko-kninska županija i HBOR u poticanju poduzetničke aktivnosti mladih poduzetnika, žena i poduzetnika početnika

Objavljeno u Obavijesti

Šibensko-kninska županija odobrava subvenciju poduzetnicima navedenih ciljanih skupina na uvjete financiranja sadržane u kreditnom programu „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“, temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji kojeg su dvije strane sklopile u ožujku 2020. godine.

Ako se procjenjuje potrebnim i korisnim, iz HBOR-a poručuju da su na raspolaganju za razgovor i prezentaciju mogućnosti financiranja poduzetnicima, na način koji će biti usklađen s aktualnom epidemiološkom situacijom (online prezentacija i individualno savjetovanje, prezentacija na radionicama s manjim brojem sudionika i sl.).

Sustav evidencije lokacija odbačenog otpada ELOO u punoj funkciji, prijave se mogu slati putem web i mobilne aplikacije

Objavljeno u Obavijesti

Sustav evidencije lokacija odbačenog otpada ELOO je u punoj funkciji te je njegovo korištenje obavezno od strane jedinica lokalne samouprave.

Riječ je o sustavu koji čini dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, a od listopada 2019. je bio u funkciji u testnom radu.

Za potrebe evidencije podataka o lokacijama odbačenog otpada kreirane su web i mobilna aplikacija kao sastavna komponenta informacijskog sustava gospodarenja otpadom. Sustav je dostupan široj javnosti, a aplikacija je prvenstveno namijenjena komunalnom redarstvu jedinice lokalne samouprave za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada.

Lokacije odbačenog otpada građani mogu prijaviti kroz mrežnu stranicu http://eloo.haop.hr na način da lokaciju označe na karti, odaberu županiju i grad/općinu, opišu lokaciju i vrstu odbačenog otpada, te prilože fotografiju odbačenog otpada. Komunalni redari zaduženi za lokaciju na kojoj je otpad prijavljen dobivaju obavijest, kako bi mogli obraditi prijavu.